Bornholmsk pighvar-projekt uden succes

For andet år i træk er et pighvar-projekt på Bornholm endt uden succes. Gruppen bag forsøger sig igen næste år

I juni 2019 blev æg fra bornholmske pighvarrer indsamlet som et led i et projekt, der skulle føre til flere pighvarrer omkring Bornholm.

– Meningen med projektet var at indsamle æg fra lokale, vilde pighvar fra Bornholm, for at få en endnu større bestand til næste år, fortæller Mads Christoffersen, specialkonsulent ved DTU Aqua til TV2 Bornholm.

Det er andet år, at projektet er aktivt. Og ligesom sidste år mislykkedes projektet.

– Æggene kom ind og blev befrugtet på Bornholm. Der så det godt ud. Så tog vi æggene med tilbage til Aarhus, hvor de så skulle klække i løbet af få dage. Det skete bare aldrig, siger Mads Christoffersen.

Sidste år var årsagen til det mislykkede projekt varmen og en dags ventetid i Kastrup. Årsagen i år er endnu ikke kendt. 

– Vi har en formodning om, at det kunne have noget at gøre med, at de enten ikke kan tåle at blive flyttet rundt på, lige når de er blevet befrugtet, eller det kan også have noget at gøre med temperaturen, siger Mads Christoffersen.

Det er den bornholmske lokalafdeling af Dansk Amatørfiskerforening, DTU Aqua, Venøsund Fisk og Skaldyr og Fishlab i Aarhus, der står bag projektet. Og på trods af, at det projektet mislykkedes igen i år, vil gruppen bag projektet forsøge igen næste år.

I andre dele af Danmark er pighvar-bestanden på vej ned, men det er ikke årsagen til pighvarprojektet på Bornholm.

– Det er for at få viden, og så er det for at hjælpe den lokale bestand af pighvar, og så er der nogle lokale fiskere der også gerne vil biddrage til projektet, lyder det fra Mads Christoffersen. 

Projektet er sponsoreret af Fiskeplejen.