Opråb til ministre: Reguler sælbestanden

Sælbestanden skal reguleres nu, ellers ender det med, at der ikke er flere fisk kystnært, og fiskerne forsvinder også
af Claus Kirkegaard
16 aug 2019

Sælerne er en plage for danske fiskere, og de sultne dyr nøjes ikke med at spise en god portion fisk. De ødelægger også fiskernes redskaber, lige som de spreder parasitter til fiskene, som dermed bliver syge og vokser meget dårligt.

I Guldborgsund har Cextin Jørgensen et opråb til både miljøministeren og til fiskeriministeren: Der må gøres noget, før det er for sent!

- Det eneste der virker, er en effektiv regulering af sælerne. Sælbestanden skal reguleres ned, så vi alle kan være her. Man kan sagtens skyde dem, så bestanden kom ned på et fornuftigt niveau, hvis vi fik lov til det. Men så skal der ikke være begrænsning på antallet lige som på Bornholm. Det hjælper ikke noget, mener Cextin Jørgensen, som gerne ser en regulering af sælbestanden over hele Danmark.

- Det er klart, at sælbestanden skal reguleres effektivt over hele landet. Ellers flytter man jo bare problemet et andet sted hen, hvis vi for eksempel får lov til at regulere dem hernede. Så svømmer sælerne bare videre til næste destination.

Kompensation

Ud over en effektiv regulering af sælerne i de danske farvande mener fiskerne i Guldborgsund også, at der skal udbetales en kompensation til de fiskere, der har problemer med sæler.

- Vi skal have kompensation for sælskaderne, indtil de er blevet reguleret ned på et passende niveau, siger Cextin Jørgensen og mener, man kan kigge på, hvordan de gør i Sverige.

Her har de nemlig fået kompensation for sælskader i omkring 10 år nu.

Du kan læse mere om Guldborgsund-fiskernes problemer med sæler i næste nummer af Fiskeri Tidende, der udkommer lørdag den 24. august.

Flere Nyheder