Har du set til din motor i dag?

Få fire fiskeres gode råd til motorpleje

En god og dyr motor gør det ikke alene. Når først den er sat ind i fiskefartøjet, så skal der pudses og nusses om maskinen – olieskift, nye filtre og smørelse skal der til, hvis man vil være sikker på at komme sikkert ud og hjem fra havet.

Det er selvfølgelig skippers ansvar, og her deler fire af slagsen deres daglige rutiner, tips og erfaringer:

Vi passer godt på hjertet i båden

Jacob Jørgensen, H 45 Lone

Dagligt trækker vi oliepinden, så vi for eksempel kan se, om der er vand på eller utætheder. Hver 400. time skal olien og brændstoffiltrene skiftes. Og så holder jeg selvfølgelig øje med trykket, og hvad der sker, når vi slæber. Der kigger jeg hele tiden, for motoren kan blive for varm, når den virkelig skal arbejde. Der lyder en alarm, og det blinker løs, hvis der er noget galt. Hvis der pludselig er noget galt, er det jo vigtigt, at vi gør noget – det er hjertet i båden!

Jeg synes, vi har et godt samarbejde med smeden, som er hurtig til at komme, hvis vi har brug for hjælp. Han plejer at rose os for, at vi har et pænt maskinrum. Der ingen rust, og ingen vand. Vi vasker alt, når vi skifter olie, og holder det pænt, for så er det nemmere at opdage, hvis for eksempel motoren lægger olie eller der opstår en fejl.

En gang om året får vi stillet dysser og ventiler. Det gør maskinværkset, og der kommer også olie på gearet, når vi kølhaler. Nogle gange er der større ting, som skal ordnes – jeg havde for mange år siden en brændstofspumpe, som ikke rigtig virkede, og motoren gik ud.

Olieskift hver 1000. time

Lasse Guldberg, HV 67 Juvredyb

Jeg tjekker olie og skifter olie. Jeg holder rigtig meget øje med olietrykket, og hvor mange bars det er på. Det gør jeg sådan løbende, når vi er ude at fiske. Som skipper er det mit ansvar, så det er bare en fast del af rutinen lige at holde et skarpt øje og at reagere, hvis motoren laver mærkelige lyde eller opfører sig underligt.

Det er ca. hver 350. time, at jeg skifter filtre og sørger for der er rent og pænt. Hver 1000. time skifter jeg olie. Vi bruger en olie af ret høj kvalitet, så vi behøver ikke at skifte så tit. Det er fra et firma, der hedder Addinol, og vi skiftede til det for et par år siden. Det er jeg rigtig godt tilfreds med, og vi behøver ikke skifte lige så ofte.

Helt enkelt – så det er lige før man glemmer det

Arne Havstein Falk, R 41 Polarbjørn

På R41 Polarbjørn har vi en Caterpillar på 300 hestekræfter. Den blev sat ind i 2006, og den får fint min gamle trækutter frem.

Jeg skifter olie på den for hver 300. time. Oliefiltre og brændstoffiltre skal også skiftes – og indimellem dagligt så tjekker jeg dem også. Det gør jeg helt på rutinen. Når man starter op, så skal man lige se, om det ser fornuftigt ud.

Jeg synes, det er meget enkelt nu til dags. Der skal så lidt vedligeholdelse til. Ja, hvis det bliver mere simpelt, så er det lige før, man næsten glemmer det. Før i tiden var der meget mere at se til.

Den siger selv til, hvis der er noget galt, og jeg opdager hurtigt, hvis der er problemer. For eksempel var der engang, hvor der gik en brændstofkøler, så alle dysserne måtte udskiftes. Vi kunne sejle og komme i land, men undrede os en del over, at cylinderne opførte sig mærkeligt.

Jo renere, jo nemmere

Brain Sørensen, S 486 Sajoni

Båden og motoren er jo ret ny, men der er selvfølgelig en masse, der skal ses til.

Turboen skal renses. Dysernes skal renses. Oliefiltrene skifter vi løbende, og selvfølgelig også olien. Der er mange ting, som vi hele tiden skal følge, og vi kan se på timetællerene, hvornår det trænger.

Tingene slides jo, så det er jo bare sådan det er – det skal skiftes indimellem.  Vi holder det hele rent og pænt, for jo bedre, vi er til at holde rent desto nemmere er det at se, hvordan det står til, og hvis der er noget galt.

Vi er nede ved maskinen hver dag – ja, flere gange om dagen, og tjekker om alt er, som det skal være.