Juncker og Johnson: Brexit-aftale er på plads

Den nye aftale mangler dog stadig godkendelse af EU's medlemslande, det britiske parlament og Europa-parlamentet

De første meldinger om en Brexit-aftale er nu tikket ind.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at en aftale er på plads mellem EU og Storbritannien.

– Vi har en god ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, skriver Boris Johnson på Twitter.

EU’s 27 medlemslande skal nu drøfte udkastet til en aftale. Godkender de aftalen under EU-topmødet, som netop finder sted d. 17. og 18. oktober, skal den efterfølgende godkendes i det britiske parlament.

 

Ro på fiskeriet

Hos Danmarks Fiskeriforening håber man, at aftalen går igennem:

– Det er meget positivt, at EU og UK nu er nået frem til en ny Brexit-aftale. Briterne må også snart tage ansvar. Så vi håber, at aftalen kan godkendes af det britiske parlament i løbet af weekenden, siger underdirektør Kenn Skau Fischer:

– Hvis aftalen godkendes, så har vi ikke længere usikkerhed om fiskeriet i resten af 2019 efter den 1. november, og der vil ikke være noget til hinder for, at vi kan få aftalerne for 2020 på plads efter planen i god tid inden årsskiftet. Og så kan vi langt om længe komme i gang med arbejdet med det fremtidige fiskerisamarbejde for Nordøen m.v.

Hvis aftalen ikke godkendes, er håbet, at briterne vil bede om udskydelse – så det ikke hindrer de kommende måneders arbejde med fastlæggelse af fiskerimulighederne for 2020.

 

Ubekendte

Vigtigst af alt, så er der ikke brug for et hårdt Brexit. Hvordan det ender, finder vi ud af i de kommende dage. 

Der er altså stadig mange ubekendte, men alt tyder nu på, at premierministeren når at præsentere sit parlament for en aftale, inden d. 19. oktober, som var deres deadline. De har tidligere meldt ud, at præsenterer Boris Johnson dem ikke for en aftale, som de kan acceptere, skal han bede om Brexit-udsættelse.

Såfremt alt falder på plads forlader Storbritannien EU d. 31. oktober.