Ny forening kæmper for et Rent Havmiljø Nu

Sammen med en række ildsjæle har fisker Jan Rasmussen stiftet foreningen ”Rent Havmiljø Nu”. Det skal være slut med spildevandsimport

Foto: Jens Nørgaard

En ny forening har set dagens lys: Rent Havmiljø Nu!

Foreningen, som bl.a. fisker Jan Rasmussen står bag, kæmper for et rent havmiljø – og for at få sat en stopper for import og udledning af spildevand.

– Vi er en gruppe på Agersø, der gennem 16 år har kæmpet for at få miljømyndigheder til at stoppe import af spildevand fra Norge og andre lande. Der er gennem de sidste 20 år udledt millioner af tons forurenet spildevand, bl.a. fra Norge til det danske havmiljø fra et rensningsanlæg på Stigsnæs ved Skælskør. Det har bevirket, at fisk og flere andefugle er forsvundet, skriver den nystiftede forening i en pressemeddelelse og kommer med en klar opfordring:

– Vi må begrænse udledningen af forurenet spildevand, ellers bliver vores farvande så forgiftede, at det bliver farligt at bade i havet.

 

Myndighederne tøver

Og der er brug for handling nu, hvis dette scenarie skal undgås i Agersø Sund såvel som i andre farvande.

– Myndighederne tøver med at få undersøgt havmiljøet og begrænse udledningen af giftige kemikalier, men vi kan ikke vente mere, siger foreningen.

Derfor har Rent Havmiljø Nu i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening allerede fået udarbejdet en analyserapport af Aarhus Universitet, fået tager bundprøver og iværksat undersøgelser af fisk og muslinger.

Håbet er, at disse undersøgelser vil kaste lys over forureningens omfang, så den kan stoppes.

 

Stå sammen

– Vi opfordrer andre grupper til at gøre det samme de steder, hvor der er mistanke om forurening, så vi sammen kan udbrede disse undersøgelser til flere steder i Danmark.

Sådanne undersøgelser koster penge, og derfor beder foreningen alle, der er interesseret i Rent Havmiljø Nu, om at støtte op om foreningen.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...