Drop tanker om auktionsmodel i Danmark – Det fungerer ikke i praksis

Formand for DPPO Fridi Magnusen advarer mod at indføre auktionsmodel på danske fiskerettigheder

Rygterne på vandrørrene svirrer. Og rygterne går på, at man arbejder på en auktionsmodel for muslinger i Limfjorden. Men modellen med bortauktionering af fiskerettigheder er ifølge Fridi Magnussen formand for DPPO ikke en løsning, som man bør indføre i Danmark. Modellen med auktion har nemlig allerede været afprøvet på Færøerne – og den er også fjernet igen. Det fungerer nemlig ikke i praksis.

– Jeg har selv fulgt forløbet på Færøerne nøje, hvor man tumlede med auktioner på den ene og den anden art. De har nu fjernet det hele igen. Auktionsmodellen er en dårlig ide, der både er kvælende og dræbende for fiskeriet, og ikke mindst den udvikling der gerne skulle ske i fiskeriet, lyder det fra Fridi Magnussen.

På Færørne oplevede man, at priserne på fiskerettigheder blev skruet så højt op med auktionsmodellen, at det blev umuligt at drive et fiskeri med overskud.

– Fiskerne havde to valg. De kunne acceptere at betale en pris for rettighederne, der betød, at de fiskede med et underskud, eller alternativt kunne de indstille fiskeriet, fordi de ikke havde rettigheder til at fiske. Det er i sådan et system, hvor man ikke har sikrede rettigheder og hvor det er et lotteri om man vinder auktionen eller ej, helt umuligt at finansiere investeringer i nybygninger eller modernisering af fiskefartøjer. Og for unge fiskere, som ønsker at komme i gang, så er det fuldstændigt udelukket.  Bortauktionering af fiskerettigheder fungerer ikke i praksis, og derfor droppede man også løsningen på Færøerne for snart to år siden. Udviklingen gik i stå. Den erfaring bør man lære af i Danmark, understreger Fridi Magnussen.

Udvikling kræver overskud

Fridi Magnusen påpeger, at uden fornuftig økonomi begrænses fiskeriets udvikling. For gårsdagens løsninger er ikke nødvendigvis fremtidens løsninger. Der er brug for åben og objektiv dialog om fremtidens fiskeri.

– Det gælder for hele fiskerierhvervet og fiskeripolitikken generelt, at man ikke er fulgt med resten af dansk erhvervsliv, når det gælder basale rammevilkår for dansk erhvervsvirksomhed. Der er de seneste år indgået politiske aftaler, som har været helt uden dialog med erhvervet. Aftaler som har betydet begrænsninger i en sådan grad, at man reelt frygter for sektorens udvikling og overlevelse. Jeg mener derfor det er på tide, at man sikrer dialogen for erhvervets fremtid via en uafhængig kommission, der sikrer objektive løsninger og inddrager erhvervet i en åben dialog om fremtiden for dansk fiskeri. Der er ingen af os der lever af fiskeriet, der ikke ønsker at sikre sunde fiskebestande, og vi ønsker om nogen, at fiskeriet kan føres videre til de næste generationer, fastslår fra Fridi Magnusen.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...