EBFA klar til forsvar for bundtrawl

Ny europæisk alliance går til kamp for at bevare fiskeriet med bundtrawl

Den nye europæiske fiskerialliance – EBFA – som står for European Bottom Fishing Alliance – gør klar til et forsvar for bundtrawling i EU-farvande, efter EU-Kommissionen har lovet at gennemføre de restriktioner, den anser for nødvendige for yderligere at begrænse den praksis, som den kaldte “den mest skadelige aktivitet på havbunden”. Dermed er der risiko for, at man i foråret kan se en udmelding fra EU-Kommissionen, der kan omfatte forbud mod bundtrawl i beskyttede havområder. Det skriver den engelske avis The Guardian.  

EBFA forsvarer sig med, at fiskeriet med bundtrawl er bæredygtigt, hvilket kan ses af de certificeringsordninger, der er uddelt til fiskeriet fra MSC og det faktum, at fartøjerne allerede nu overholder de miljømæssige begrænsninger, der er pålagt gennem EU’s fælles fiskeripolitik.

Derudover er alliancen bange for, at et forbud mod bundtrawl vil gøre fisk som tunge, pighvar, rødspætte og hellefisk så dyr, at det fremadrettet kun vil være velstillede mennesker, der kan nyde godt af den sunde fødevare.

– Vi ønsker ikke at se en industri, der udelukkende leverer til de rige. Det vil ikke være fair, hvis fisk bliver et luksusprodukt. Fisk og skaldyr er kulturhistorie og identitet mange steder i Spanien, siger Ivan López, formand for EBFA.

De grønne organisationer er ikke overraskende uenige med EBFA.

Kampagnedirektør for Oceana argumenterer for en anden tilgang til fiskeriet.  

– Vi ser hellere en anden praksis, såsom langline-fiskeri, og at forbrugerne spiser mere lokalt fanget fisk. Hvis vi skal af med bundtrawl, er det nu eller aldrig, lyder det fra Nicolas Fournier. 

 

Socioøkonomiske overvejelser

Ifølge en talsmand for EU-Kommissionen er man nødt til at afveje nye foranstaltninger mod de økonomiske konsekvenser for en fiskeindustri, der udgør en fjerdedel af EU’s fiskerflåde.

– Vi vil ikke sigte mod en generel tilgang ved at forbyde et fiskeredskab i alle farvande. I stedet vil vi se på, hvordan vi bedst beskytter havbunden og arbejder ud fra videnskaben for at se, hvordan vi kan afbalancere beslutningerne, lyder det fra talsmanden.  

 

Du kan læse artiklen i The Guardian her

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...