Nye muligheder i konkfiskeri?

Konk kan afsættes til Frankrig, og pt er der fine priser
01 nov 2022

Er du på jagt efter et nyt fiskeri, så er der muligheder i konk? 

Det franske marked for konksnegle er normalt blevet serviceret af franske fiskere, men pga. svigtende fiskeri er der stor efterspørgsel fra Frankrig på konk fra Danmark. Fiskerne i Danmark opnår 15 kr/kg, hvilket er den bedste pris nogensinde.

Der arbejdes også på at skabe markedsadgang til det kinesiske marked, som efterspørger konksnegle i meget stor stil.

Fiskeriet kræver ikke kvoter og er velegnet til både, som mangler fiskerimuligheder. Kattegat, Skaggerrak og Nordsøen har gode bestande af konk. Dog viser erfaringen af konk i Limfjorden og nordlige Lillebælt er for begroet med ruer til at produktet er velegnet til Frankrig.

Fiskeriet foregår på 20m. Kurven med spande, der er agnet med fiskeaffald eller krabbeskrog. Tejnerne koster omkring 100kr/stk og udgift til liner og linehaler skal også beregnes. 

Hvis fiskeriet er godt, fanger man i snit 2 kg snegle pr tejne, mens fiskeri under 1 kg pr tejne anses for at være dårligt. De få spektakulære dage har set fangster op mod 5 kg pr tejne i snit, dette sker desværre sjældent. En besætning på to til tre mand kan hive 500-700 tejner om dagen, hvilket giver en fornuftig indtjening.

Afsætningen foregår pt direkte til opkøbere og ikke via auktionssystemer. Firmaer, som har opkøbt konk snegle i år er Jeka fisk, Wittrup Seafood, Aquamind og Seafood supply. Der er dog utvivlsomt flere andre firmaer med kontakter til det franske marked, som ville kunne stå for eksporten. Ligeledes er det muligt at afsætte konk direkte til auktionen i Granville, som omsætter hovedparten af de franske konk. Denne mulighed kræver dog, at man kan tale fransk og selv kan stå for transport til auktionen, hvilket kan være drilsk.

Læs mere om:

Flere Nyheder