Årets Stjerneskud 2023: – Hos mig er naturen en del af dagligdagen

I hjemmet i Ebeltoft har Årets Stjerneskud 2023, Brit Østergaard Olsen, travlt med at holde styr på dagplejebørn, mad og naturoplevelser

Brit Østergaard Olsen forsøger at lære børn fra en tidlig alder, at de skal være nysgerrige, åbne og modige omkring alt det, der findes i naturen og dens store spisekammer. Især havets uendelige muligheder vil hun gerne præsentere dem så meget for som muligt – hvilket også er årsagen til, at hun i oktober måned kunne lade sig kåre som vinderen af Årets Stjerneskud 2023 til Arlas Generation Food Award i København.

Der er en god grund til, at den østjyske dagplejemor løb med prisen foran næsen på hendes to mednominerede kvinder, der også var gode kandidater til at vinde titlen som Årets Stjerneskud.

For i Nedergade 44 i Ebeltoft, hvor Brit Østergaard Olsen bor privat og arbejder som dagplejer fra, er der måske ikke særlig højt til loftet i fysisk forstand, men det er der på alle andre måder i overført betydning.

I Brits dagpleje bliver der nemlig sjældent leget med perler eller lavet andet kreativt arbejde. Her er der langt mere fokus på mad og natur, hvilket podernes forældre også er orienteret om, inden de begynder hos Brit.

Hjorten i haven

Og hos Brit kan man virkelig komme til opleve lidt af hvert, når det kommer til maden, og hvor det kommer fra. Og her tænkes der ikke på, hvordan man hiver en gulerod op af jorden, former en frikadelle eller plukker bær fra en busk (alt det oplever børnene også), men mere i retningen af, at man hurtigt lærer, hvor fiskefileten egentlig kommer fra, og hvordan en død hjort ser ud. For det er den slags oplevelser, der er en stor del af hverdagen som dagplejebarn i Nedergade 44.

– Hos mig er naturen en del af dagligdagen. Et godt eksempel er i dag, hvor min mand Jens har skudt en sikahjort til morgen – så den hænger lige nu i gyngestativet. Børnene har kigget på den gennem vinduet, men når de vågner fra deres lur, er planen, at vi skal ud i haven og rigtig se på den, fortæller hun.

Brit Østergaard Olsen forsikrer, at hun aldrig bare vil lukke børnene ud i haven til et dødt dyr uden at forberede dem først. Hun vil altid forberede dem på, hvad der møder dem forinden, da det skaber en bedre oplevelse og forståelse af, hvad der er sket og skal ske.

Hul i maven

Dagplejebørnene bliver generelt ikke forskrækkede over den slags oplevelser hos Brit. Man kan sige, at de nærmest er vant til det. Brit har for tiden tre børn tilknyttet, hvor det ældste på tre snart skal i børnehave. Han har igennem lang tid stået først, når Brit har inviteret naturen tæt på, og nu skal han give begejstringen for alle Brits oplevelser videre til de nye dagplejebørn.

– Mit store dagplejebarn Eddie er tre år, og han forstår ret godt, hvad det er for noget, der er ude i haven. Hans umiddelbare reaktion var at spørge om, hvorfor der var et kæmpehul i hjorten? Der kunne jeg forklare, at den var blevet skudt og brækket, hvilket laver et hul i dyret. Han spurgte også, hvorfor den ikke havde nogle ben, så måtte jeg forklare, at hjorten er nemmere at flå uden ben på. Så måtte vi tale om, hvad det vil sige at fjerne skindet, for man kan jo ikke spise pelsen til aftensmad, siger Brit Østergaard Olsen om den vilde oplevelse, der finder sted i haven.

Og hvis det ikke lige er en hjort, der hænger i gyngestativet, så kan det snildt være nogle harer på skuret eller lidt jomfruhummer i håndvasken – for ingen ved, hvad dagplejemor Brits mand, der er fisker, kommer hjem med af spændende oplevelser.

Fineste opgave

Den erfarne dagplejer fortæller, at en af hendes fineste arbejdsopgaver er at give børnene det allerbedste med sig videre fra hende. Og det er inklusiv at afmystificere råvarer, og hvor de kommer fra.

– Man siger, at et barn bliver formet, når de er nul til tre år. Om det er sandt, det ved jeg ikke, men jeg gør mit for at give dem så meget med i bagagen som muligt – blandt andet ved at tage ned og besøge min mand Jens om fredagen ved kajen, så børnene kan se og røre fisken, der lige er blevet landet.

– Samtidig tror jeg på, at det, man selv synes, er spændende, er man bedre til at formidle. Og jeg synes, at natur og madkultur er spændende, og det vil jeg rigtig gerne give mine dagplejebørn med sig ud i verden, lyder det afsluttende fra Ebeltoft.

Brit Østergaard Olsen gør i hvert fald sit arbejde med at gøre fisk og skaldyr mere spændende fra sit hjem i Nedergade 44, og samtidig lære fremtidens forbrugere, at havets store spisekammer er sjovt og meget lidt skræmmende. Og netop derfor vandt hun prisen som Årets Stjerneskud ved Generation Food Award. Stort tillykke skal det lyde endnu engang til Brit med prisen og titlen.