Hummer-Lars sælger prisvindende skaldyr

Det kan være svært at drive et fiskeri i de indre farvande ved Fyn, men Lars Hast fra Skærbæk har fundet gode indtægtsmuligheder

Siden han var 14 år gammel, har Lars Hast fra Skærbæk ernæret sig som fisker. Han har altid foretrukket at fiske med passive redskaber, og i dag har han bunker af garn, spande og tejner, der bruges flittigt i Lillebælt.

Fisk fanger han ikke så mange af som ønsket, og ålene, der har været hans primære vinterindtægt, er blevet forbudt at fange. Det efterlader ham med begrænsede fiskemuligheder, der i dag hovedsageligt består af konksnegle og sorthummere.

Og netop sorthummerne er der faktisk gode muligheder i! Lars Hast er god til at fange dem, og sikre at de forbliver i så god kvalitet, at restauranterne gerne vil have fingrene i dem. Ja, det er ikke uden grund, at køkkenchefen på Falsled Kro kalder ham for Hummer-Lars, for han er nemlig den prisvindende kros faste hummerleverandør.

Hummer-Lars

– Jeg sælger da hummer til private, men nogle af mine kunder er restauranter her i området. På Falsled Kro kalder de mig vist også for legenden, da de mener, at jeg leverer nogle af de bedste hummere, de har fået, fortæller Lars Hast.

Faktisk har Falsled Kro netop vundet prisen for Årets Ret med Fisk & Skaldyr i november for en ret, der er baseret på haler fra Lars Hasts hummere.

– Det er helt klart deres egen fortjeneste, at de vandt, for de gør alt for at udvikle nye retter. Det er det, jeg godt kan lide ved at arbejde sammen med dem. De er ikke bange for at prøve nyt, siger han og fortsætter:

– Hos Falsled Kro serverer de ikke bare en halv hummer med lidt salat. De eksperimenterer og får noget nyt ud af hummeren. Det betyder så også, at de køber større mængder ind ad gangen.

Han fortæller, at de traditionelle restauranter, der kører med en halv hummer, aftager mellem fem og ti kilo hummer om ugen, hvorimod et sted som Falsled Kro gerne aftager to til tre gange mere.

Skulle bruge kunder

Det er ret tilfældigt, at Lars Hast blev til Hummer-Lars og blev fast leverandør af sorthummere til lokale spisesteder som Falsled Kro – og også Ti Trin Ned i Fredericia, der har en Michelin-stjerne.

– Jeg startede ude på Admiral i Kolding Havn, og så har jeg siden bygget det hele stille og roligt op. På et tidspunkt kom jeg i kontakt med Ti Trin Ned i Fredericia, da de havde problemer med at få hummer af en kvalitet, de kunne bruge og stå inde for. Der garanterede jeg, at jeg kunne levere, og nu er det endt med, at jeg er blevet leverandør til dem, siger han.

I takt med at Lars Hast byggede sin hummer-forretning op, fik han flere hummere ind, end restauranten kunne aftage. Det fik ham til at fortælle kokken på Ti Trin Ned, at han altså skulle bruge flere kunder.

– Han kendte så en restauratør, der kunne bruge hummere af god kvalitet. Og der kom jeg ind i billedet hos Falsled Kro, og nu er det vist tredje sæson, vi arbejder sammen, lyder det fra Lars Hast.

Bliver jagtet ud

Lars Hast værdsætter sit samarbejde med den eksklusive kro i det sydfynske, så Falsled Kros kokke får nok lidt flere friheder, end de fleste kunder.

– Jeg synes, det er sjovt at arbejde sammen med sådan nogle steder, men nogle gange så kan de også finde på at jage mig ud på fiskeri. De kan godt finde på at ringe og fortælle, at de mangler hummere. Så river jeg med glæde en dag ud af kalenderen og fisker efter hummere, forklarer Lars Hast.

Faktisk er samarbejdet mellem Falsled Kro og fiskeren så godt, at Lars Hast i sommer selv kørte ned til kroen med hummerne, da kokken, som normalt henter dem, var på ferie.

Små venligheder

Generelt er Lars Hast parat til at gå ekstra langt for sine kunder. Hellere få, men tilfredse restauranter er fiskerens strategi.

– Jeg har få restauranter, jeg leverer til. Men dem, jeg har, har jeg bygget så godt et samarbejde op med, at jeg altid er villig til at hjælpe dem. Selv hvis de kun skal bruge ti hummere, så finder vi ud af det, forklarer Lars Hast:

– Man skal være klar til at hjælpe dem, hvis det skal være godt samarbejde. Så den slags gør jeg gerne. Som da et ungt par startede Sdr. Bjert Kro op. Der aftalte vi, at de kunne betale løbende, som de fik solgt deres hummere. Det er den slags små venligheder, der giver et godt samarbejde, som varer ved, fortæller Hummer-Lars fra Skærbæk.

Hvem ved, måske Lars Hast kommer til at levere flere hummere til de lokale restauranter, der ender med at vinde priser.