Hver femte rødspætte svømmer ud

Bønnerup-fisker har store udfordringer med paneler, og nu viser nye tal fra DTU Aqua, at fiskene ganske rigtigt svømmer ud igen

Når Bønnerup-fisker Kim Lykke Petersen fanger rødspætter med RS 73 Annika, så ryger hver femte ud igen. Det viser DTU Aquas undersøgelser, skriver TV2 Østjylland. 

Dermed bekræfter de det billede, som Kim Lykke Petersen gentagende gange har tegnet og råbt op om. Kravet om paneler gør det noget nær umuligt at drive fiskeri – for fiskene svømmer ud igen.

Forskerne har undersøgt sagen. De har været med på fiskeri. Ved hjælp af et ekstra net uden om RS 73 Annikas trawl har de fanget og talt undslupne fiskog der var mange.

 

Hjælper ikke torsken

Dog er det værd at bemærke, at der ikke var ret mange torsk; hverken i Kims fangst eller i DTU Aquas net. Intentionen med panelerne er ellers at beskytte torsken, men at redskaberne gør det, er der ingen klare tegn på.

– I den pose, som Kim fisker med, har det ikke været en eneste torsk. I det net, vi har lagt udenom hans, har der været enkelte små et-årige torsk, siger Ludvig Ahm Krag, professor i innovation i fiskeriteknologi ved DTU Aqua:

– Torsk på den størrelse kan svømme ud hvor som helst. 

 

Hvad så nu?

Både Kim Lykke Petersen, Danmarks Fiskeriforening og flere politikere håber nu, at de nye undersøgelser kan bane vejen for at ændre på reglerne.

Danmarks Fiskeriforening har rejst sagen over for de danske myndigheder. Socialdemokratiets fiskeriordfører Bjarne Laustsen er også på sagen, og fortæller, at han vil bede fiskeriminister Jacob Jensen lægge pres på EU-systemet. For det er netop i EU, at problemet skal løses, da reglerne kommer herfra.

EU-Parlamentariker Asger Christensen (V) har allerede en gang bragt sagen for EU’s miljø- og fiskerikommissær, men med de nye tal vil han gøre det igen.

– Vi har hele tiden troet på det, som Bønnerup-fiskeren siger, men nu er der dokumentation for det, og det vil vi bringe ind til kommissæren, siger han:

– Nu er vi nødt til at finde nye fangstredskaber til de her fiskere, for ellers tager vi livet af dem.