Politiken bringer i dag en historie, hvor Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og Verdensnaturfonden WWF gør sig til talsmænd for et totalforbud mod ålefiskeri.
De tre organisationer betegner det som ”helt hul i hovedet”, at man fortsat tillader et meget begrænset fiskeri efter ål.
Seniorforsker Jonna Tomkiewicz fra DTU Aqua, der også medvirker i artiklen, tvivler dog på, at det vil have en stor effekt på bestanden af ål at forbyde det tilbageværende fiskeri.
Det skyldes, at de helt store problemer for ålen er vandkraftværker, iltsvind, dårlig vandkvalitet og at vådområder er forsvundet.
– Et stop for fiskeri kan være en del af en overordnet plan, men alene har det næppe den store effekt, når man ser på, hvad ålen bliver udsat for, siger Jonna Tomkiewicz til Politiken.
Hun er dermed på linje med den internationalt anerkendte åleforsker Willem Dekker, der blandt andet har arbejdet for Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES.
Han deltog for nylig i en ålekonference i Middelfart, hvor han konstaterede, at det er en misforståelse at tro, at nedgangen i ålebestanden først og fremmest skyldes fiskeri.
– Selvfølgelig har fiskeriet en indvirkning, men fiskeriet er en variabel størrelse. Det helt store problem er, at man har ødelagt ålens levesteder, sagde Willem Dekker.
– Man tager også fejl, hvis man tror, det er en nyere problemstilling. Vi har set en nedgang i længden på store ål i løbet af de sidste 200 år. Det handler først om fremmest om levesteder, og problemet er opstået som en følge af industrialiseringen, sagde han.