Hvor lidt skal ilten i vandet egentligt falde, for at det har en alvorlig effekt på havets fisk?
Det har biolog Magnus Husen med sit nye ph.d.-projekt sat sig for at finde ud af med fokus på torsken. Det skriver DTU Aqua – læs hele artiklen her.
– Vi har undersøgt effekten af et iltniveau, som er på et niveau, der ikke engang kan defineres som iltsvind, men blot hedder ’lavt iltindhold’ i de årlige opgørelser fra Aarhus Universitet. Det svarer til 4-6mg ilt/L. Og effekten på torskene var markant mere negativ, end vi faktisk havde forventet, fortæller Magnus Husen og uddyber:
– De fisk, som havde gået ved dette iltniveau i fem uger, var vokset signifikant mindre, de var tyndere og havde en mindre lever i forhold til kropsstørrelsen end normalen. Leveren er torskens ’madpakke’, og med en lille lever har fisken mindre energi til rådighed. Deres svømmeevne var også påvirket.
Torskene forsøgte til gengæld at kompensere ved at opregulere mængden af røde blodceller og koncentrationen af hæmoglobin, som transporterer ilt i blodet rundt til kroppen. De ændrede adfærd og blev mindre aktive.
De foreløbige resultater af Magnus Husens forsøg viser, at der ikke behøver at optræde moderat eller kraftigt iltsvind, før fisk som torsk bliver målbart og kronisk påvirkede – alarmklokkerne bør ringe allerede ved mindre reduktion af ilt i havet.