På jomfruhummerfabrikken Fishermens Factory i Hanstholm har man 25-30 ansatte året rundt.
De renser, sorterer, pakker og distribuerer jomfruhummere til hele verden.
Men for at virksomheden kan fortsætte med at have den mængde ansatte og forsyne verden med danske jomfruhummere af den bedste kvalitet, så skal der tilføres nok råstof – altså jomfruhummere.
Påvirket af negativ omtale
På fabrikken i Thy kan man godt mærke, når jomfruhummerfiskeriet er under pres.
Det fortalte administrerende direktør Søren Rasmussen, da han tidligere på ugen havde besøg af Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted, der fik en rundvisning på fabrikken.
– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at den negative medieomtale af trawlfiskeriet, og den usikkerhed, det skaber omkring erhvervet som helhed, påvirker os på land. Det er vores indtryk og oplevelse, at fiskerne har svært ved at låne penge til nye og bedre skibe, og det er svært for unge fiskere at etablere sig. Det betyder i sidste ende mindre råstof til fabrikkerne.
– I vores erhverv er vi afhængige af, at jomfruhummerbestanden i havene trives – og de ser for øvrigt ud til at have det rigtig godt – og derfor har vi selvfølgelig, om nogen, en stor interesse i et godt havmiljø. Men med vores kendskab til, hvordan der fiskes med trawl i danske farvande, sætter vi spørgsmålstegn ved, hvor meget trawlfiskeriet reelt har skylden for de reducerede fiskebestande, fortalte Søren Rasmussen.
Presset er størst i Danmark
Den administrerende direktør fortalte, at i Danmark er man meget mere påvirket af presset fra medier, grønne organisationer og politikere, end man er i f.eks. Skotland, hvor der fiskes efter jomfruhummere i større skala end i Danmark.
De danske politikere leger med tanken om at indføre et trawlforbud nogle steder i de danske farvande. Hvis dette gennemføres, så vil det ikke kun få konsekvenser for fiskerne, det vil også skabe store problemer til lands, fik direktøren forklaret til politikeren.
– Hvis politikerne ender med at forbyde trawlfiskeri herhjemme, eller bare i Kattegat, så betyder det i sidste ende, at vi må lukke fabrikken her. Nogle vil så forslå, at man kan gå over til tejner, men det er ikke en mulighed, da det ikke vil tilføre nok mængder jomfruhummere til at kunne holde en fabrik kørende eller forsyne rækken af kunder, som efterspørger vores produkter, fortalte Søren Rasmussen.