Dræning banede vejen for iltsvind i danske fjorde

Forskere fra Københavns Universitet giver i en ny artikel perspektiver på iltsvindet i de danske fjorde

Intet liv - sådan ser der ud på bunden af mange danske fjorde. Foto: © Will Rose / Greenpeace

Intet liv - sådan ser der ud på bunden af mange danske fjorde. Foto: © Will Rose / Greenpeace

Med udgangspunkt i to konkrete infrastrukturprojekter – dræningen af Vejle Ådal og inddæmningen af Hjarbæk Fjord – viser to forskere, hvordan en voldsom udvidelse af landbrugsarealerne på bekostning af vand- og vådområder i helt bogstavelig forstand har gødet jorden for den aktuelle vandmiljøkrise.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Sidste sommer blev mange danskere chokerede, da en lang række medier bragte billeder og videoer af døde fjordbunde uden noget dyre- eller planteliv.

Mediehistorierne om det danske vandmiljøs deprimerende tilstand førte til en heftig debat om gødning af landbrugsarealer og kvælstofudledning.

Nyt perspektiv på krisen

Signe Brieghel og Nina Toudal Jessen, som begge forsker i landskabsforandringer og landbrugets historie ved Københavns Universitet, hilste debatten velkommen.

Men de manglede et væsentligt historisk perspektiv på krisen. Det udfolder de nu i deres forskningsartikel Fjorden under jorden – grundforbedringsprojekter og historisk dødvande i Vejle og Hjarbæk Fjorde.

De to forskere opfordrer til, at vi ser den aktuelle vandmiljøkrise i en større kulturhistorisk sammenhæng, og de mener, at krisen bør give anledning til at genoverveje forholdet mellem jord og vand i det danske landskab.