Det var tre dage fyldt med erfaringsudveksling og virksomhedsbesøg, der ventede deltagerne fra Danmark, Grønland og Færøerne, da de mødtes til workshop i Hirtshals første uge i april i regi af FN’s tiår for havet. DTU Aqua var årets vært og kunne invitere inden for på de lokationer for Fiskeriteknologi og Akvakultur, som DTU Aqua har i Hirtshals.
Under overskriften ’Fiskeri og Akvakultur’ drøftede deltagerne fiskeri i de respektive lande, og hvordan man fremover kan arbejde for at have fisk fra fiskeri og akvakultur i fødevareproduktion på en bæredygtig måde. Og deltagerne var på virksomhedsbesøg i Hirtshals og Skagen, hvor fisk er højt på dagsordenen.
Tidligt op på fiskeauktion
Med virksomhedsbesøgene kom deltagerne både hurtigt ud af fjerene og en tur til toppen af Danmark.
Om morgenen var det tidligt op og i gang med besøg på fiskeauktionen i Hirtshals. Her fik gæsterne indblik i, hvordan det ikke blot er auktionarius, der er hurtig og effektiv med hammeren, men hvordan fiskeauktionen også effektivt sorterer fisk og er en genbrugsbevidst maskine, hvor fiskekasserne systematisk bliver recirkuleret i et pantsystem.
Og så gik turen til det nordligste Danmark. Her ligger Skagen Salmon, en akvakulturvirksomhed, hvor gæsterne fik indblik i, hvordan det fungerer i de højteknologiske laksestalde på land.
I Skagen ligger også den uafhængige inspektionsvirksomhed SkawInspection med sloganet ”Vejer og måler i Skagen”. Under et besøg her fik deltagerne at se, hvordan landinger af fisk overvåges, kontrolmåles og afregnes af en uvildig 3. part, inden fangsten sendes videre til forarbejdning ved fx FF Skagen, en af verdens største producenter af fiskemel og fiskeolie, som også bød velkommen indenfor.
Ikke bare gas
Deltagerne var også forbi en virksomhed, der har fået en god idé til at begrænse køernes for store bidrag til vores udledninger i form af deres methangas fra maven. Maripure, som virksomheden hedder, dyrker rødalger i spildevandet fra akvakultur af fisk. Med det producerer de kosttilskud til køer, som bidrager til at begrænse køernes methanudledning.
Virksomhedsbesøgene omfattede også et besøg ved Nordsøens Forskerparks ’Flume Tanken’, en prøvetank på størrelse med en stor pool, hvor man bl.a. tester, hvordan forskellige fiskeriteknologier virker.
Udvikling af miljøskånsomme fiskeriredskaber
Prøvetanken er et vigtigt led i DTU Aquas forskning og udvikling af nye fiskeriredskaber, der skal være mere miljøskånsomme, mens man fisker, som f.eks trawlskovle, der kan løftes mere op fra havbunden.
Endelig kunne deltagerne også møde interesseorganisationen Ocean Cluster, der har til formål at styrke de kommercielle relationer inden for den ’blå sektor’. Organisationen er en central del af det aktive erhvervs- forsknings- uddannelses- og oplevelsesliv, der er i Hirtshals. Det er det, DTU Aqua med sin lokation er en del af.
På mission for bedre brug af havet og en sundere biodiversitet
FN’s tiår for havet blev søsat i 2021 med det formål frem til 2030 at udfolde en lang række aktiviteter og samarbejder på tværs af lande og interessenter over hele verden – samarbejder, der skal samle kræfterne om gennem forskning, investeringer og initiativer at udvikle og iværksætte en langt mere bæredygtigt brug af havet globalt og styrke biodiversiteten bredt til gavn for et modstandsdygtigt hav.
Et hav vi fortsat kan nyde og leve af i fremtiden. Det er den mission, DTU Aquas workshop i Hirtshals sammen med Grønland og Færøerne leverede fælles fodslag og nye idéer ind til.