Siden fiskeriets fritagelse for CO2-afgiften blev fremlagt på et pressemøde 3. februar, har der været en del debat om, hvorvidt CO2-afgiften for fiskeriet førte til flytning af landinger fra Danmark til udlandet i januar 2025 sammenlignet med årene før.
På pressemødet blev det, jf. Politiken 7. februar 2025, nævnt af Fødevareminister Jacob Jensen, at ”De første uger efter årsskiftet har der været en markant nedgang af landinger af fisk i de danske havne. Men det er jo ikke sådan, at de ikke er blevet fanget. De er bare blevet sendt nogle andre steder hen, til Sverige, Skotland, måske Norge”. Samme budskab er også gentaget af klimaminister Lars Aagaard og miljøminister Magnus Heunicke.
Herefter blev vi begge citeret i Politiken 7. februar. Vi udtalte henholdsvist ”At Danmark systematisk bliver sejlet udenom, er svært at se, uanset hvordan man vender og drejer det” (Troels J. Hegland), og at ”Tallene viser ingen klar tendens til, at danske og udenlandske fiskere er søgt væk fra Danmark i januar 2025” (Max Nielsen), samt at ”Pointen er, at der ikke er et entydigt mønster, sådan som ministrene siger” (Max Nielsen). Endelig understregede vi begge, at ”det muligvis kan blive en konsekvens af afgiften, at særligt store fiskeskibe oftere end tidligere vil lande deres fangster i udlandet, samtidig med at de tanker afgiftsfri diesel. Men det er altså ikke indtruffet, efter at CO2-afgiften blev indført”. I Information 8. februar blev pointerne gentaget og samtidig blev det præciseret, at ”danske fiskere har landet flere industrifisk og sild i udlandet, men for spisefisk – eller konsumfisk, som det hedder i erhvervet – er der landet mindre fra de danske fiskere både herhjemme og i udlandet” (Max Nielsen). Samme pointer blev gentaget af os begge i DR P1 Morgen lørdag 8. februar. Vores udtalelser var baseret på udtræk af tal fra Fiskeristyrelsens landingsstatistik foretaget 5. februar.
Efterfølgende er der foretaget en del efterregistreringer i Fiskeristyrelsens databaser, og der er nu mere opdaterede data, der gør os i stand til med større sikkerhed at svare på spørgsmålet, om, hvorvidt CO2-afgiften for fiskeriet førte til flytning af landinger fra Danmark til udlandet?
Data udtrukket 12. februar er vist i tabellerne, opdelt på industrifisk og konsumfisk. For så vidt muligt at kompensere for sæsonmæssige udsving (hvilket i praksis er svært!), sammenlignes januar 2025 med januar måned i årene før. Vi starter vores tidsserie i 2022, hvor Covid-19 må formodes at have ophørt med at påvirke fiskeriet. Udviklingen for årene 2022-2025 fremgår i både værdier og mængder, da der ikke er noget entydigt korrekt svar på, om landinger bør opgøres i det ene eller det andet, hvorfor man ofte præsenterer begge mål.
For industrifisk ses i januar 2025, at fangster nu også landes i udlandet, hvilket kun er sket i meget lille omfang i januar tidligere. Samtidig landes mindre i Danmark, både af danske og udenlandske fiskere. Dette ses både, når der sammenlignes med januar 2023 og 2024 – og både for mængder og værdier. For industrifisk ér der således flyttet landinger til udlandet, som nævnt på pressemødet. Det kan faktisk skyldes andre årsager end CO2-afgiften, men det må anses for sandsynligt, at CO2-afgiften var hovedårsagen – og som minimum spillede ind.
For konsumfisk fremgår det derimod for januar 2025, sammenlignet med januar 2024, at danske fiskeres landinger i Danmark stiger (31% både i mængde og værdi), at danske fiskeres landinger i udlandet falder lidt i mængde (8%) men stiger i værdi (7%), og at udenlandske fiskeres landinger i Danmark stiger i både mængde og værdi (hhv. 32% og 34%). Dette tyder ikke på stor effekt af CO2-afgiften. Sammenlignes med 2023 i stedet, så ses der et fald i danske fiskers landinger i Danmark i mængder (35%) og et lille fald i værdi (4%), en stigning i danske fiskeres landinger i udlandet i både mængde (19%) og værdi (32%), og en betydelig stigning i udenlandske fiskeres landinger i Danmark i både mængde (60%) og værdi (131%).
Samlet set, for konsumfisk har både danske og udenlandske fiskere flyttet landinger til Danmark i januar 2025 sammenlignet med 2024. Sammenlignes med januar 2023 har danske fiskere derimod flyttet landinger til udlandet, hvorimod udenlandske fiskere har flyttet landinger til Danmark.
Efterregistreringerne i Fiskeristyrelsens data, som altså er udtrukket 12. februar, peger således lidt mere i retning af, at danske fiskere flytter landinger til udlandet, sammenlignet med udtrækket 5. februar. For industrifisk ér der flyttet landinger til udlandet. For konsumfisk er billedet fortsat ganske mudret og afhænger for danske fiskere af både, hvilket år der sammenlignes med, og om der ses på mængde eller værdi. For udenlandske fiskere viser tallene, at der landes mere i Danmark i januar 2025, hvilket ikke tyder på en stærk effekt af CO2-afgiften.
Grundlæggende gælder det selvfølgelig, at data for én måned er for kort tid til at beregne omfanget og karakteren af virkningen af CO2-afgiften, herunder om betydningen for danske og udenlandske fiskeres landingsmønster, da fiskeriet naturligt varierer fra år-til-år og måned-til-måned. I det konkrete tilfælde med januar 2025 kan det heller ikke udelukkes, at der kommer yderligere efterregistreringer, som kan påvirke billedet.
Afslutningsvist: Vi har forholdt os til overordnede rå data, og vi ved godt, at virkeligheden i en havn, på en auktion, eller fra et fartøj kan se anderledes ud.
Det vil ikke nødvendigvis skinne igennem i de overordnede tal. Og som vi også har udtalt i medierne, så er det en sandsynlig udvikling, at CO2-afgiften, alt andet lige, i et eller andet omfang vil føre til flytning også af landinger af konsumfisk fra Danmark til udlandet. Dette og en række andre vurderinger af en CO2-afgift i dansk fiskeri er i øvrigt behandlet i Fiskerikommissionens rapport fra december 2023.


