Har du set en mærket stenbider?

DTU Aqua undersøger, hvor stenbiderne forsvinder hen

Stenbider. Arkivfoto

I april 2018 mærkede DTU Aqua 31 stenbidere i Ålbæk Bugt i et forsøg på at finde ud af mere om fiskens livscyklus.

Stenbideren kommer til kysterne først på foråret for at gyde. Den er særdeles eftertragtet pga. rognen – den danske kaviar – og der foregår et stort fiskeri efter stenbidere i starten af året. Men efter gydningen forsvinder fiskene fra området, og ingen ved rigtig hvorhen.

Derfor vil forskerne nu gerne finde ud af, hvor fisken forsvinder hen. Det prøver de på ved hjælp af såkaldte data storage tags (DST), som er elektroniske mærker, der registrerer, hvilken dybde fiskene befinder sig på og ved hvilken temperatur.

Resultaterne fra mærkerne kan sammenlignes med oceanografiske data og derved kan forskerne kortlægge fiskene adfærd i havet, og hvor de har været i den periode, de er væk fra kysterne.

 

Dusør for mærket

Forskerne har fanget, mærket og genudsat 31 stenbidere i Ålbæk Bugt syd for Skagen. Resultaterne håber forskerne at få tilbage på to måder. Dels ved at fiskene bliver fanget, og DST-mærket bliver returneret til dem, dels via folk der finder et DST-mærke på stranden og sender det tilbage.

Mærket er flydende, så hvis det falder af fiskene, vil det stige op til overfladen og drive i land, hvor man kan være heldig at finde det. Der er en dusør på 300 kr. for returnering af mærket. På www.fiskepleje.dk kan du finde oplysninger om, hvor du skal sende mærket hen.

Generelt gode fiskekvoter for 2025 men fiskeriet i Kattegat får det svært

Som ventet afspejler kvoterne mange sunde bestande og giver fiskeriet gode fangstmuligheder. Men udviklingen i Kattegat er uheldig.

Generelt gode fiskekvoter for 2025 men fiskeriet i Kattegat får det svært

Som ventet afspejler kvoterne mange sunde bestande og giver fiskeriet gode fangstmuligheder. Men udviklingen i...