Næringsstoffer: Den stille dræber af havmiljøet

Danske fjorde og indre farvande lider under iltsvind på grund af næringsstoffer, hvilket truer det marine økosystem

Arkivfoto: Helene Munk Sørensen

Næringsstoffer er den helt store synder, når det gælder iltsvind i indre farvande og fjorde.

Derfor har regeringen sammen med støttepartier aftalt en akutpakke for vandmiljøet for at fremskynde omlægningen af lavbundsjorde fra landbrug til natur.

Dette sker på baggrund af, at danske fjorde og indre farvande lider under iltsvind, hvilket truer det marine økosystem, skriver Miljøministeriet.

I løbet af 2023 blev der nemlig målt et rekordhøjt iltsvind, og billeder af døde fisk og algebelagte fjordbunde har skabt alarm i hele Danmark. Kun fem ud af 109 danske kystområder er i god økologisk tilstand, skriver Miljøministeriet.

Næringsstoffer er synderen

Miljøminister Magnus Heunicke slår fast, at det vigtigste middel til at forhindre udledning af næringsstoffer til havmiljøet er at tage landbrugsjord ud af produktion. Men det går ikke hurtigt nok – mest af alt på grund af den lange sagsbehandlingstid:

– Derfor har vi netop åbnet en pulje på 32,8 millioner kroner, der skal løfte kommunernes indsats for at hjælpe de landmænd, der er klar til at give noget af deres landbrugsjord tilbage til naturen. Vi skal gøre det lettere at gennemføre lavbundsprojekter, og her spiller kommunerne en central rolle, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Miljøministeriet skriver, at status fra november 2023 viser, at der allerede er gjort store fremskridt, men at målet om at udtage 100.000 ha lavbundsjorde fra landbrugsproduktion fortsat er en udfordring.

Formand: – Vi er tilfredse med, at vi nu får beskyttet de fem rev

Beskyttelse af fem rev mod bundslæbende redskaber skaber ikke panik hos Danmarks Fiskeriforening, der hilser forslaget velkommen

Formand: – Vi er tilfredse med, at vi nu får beskyttet de fem rev

Beskyttelse af fem rev mod bundslæbende redskaber skaber ikke panik hos Danmarks Fiskeriforening, der hilser...