Historiske tal afslører stor nedgang i antallet af fisk i danske fjorde

I dag fanger fiskere kun cirka 20 procent af det antal skrubber, der blev fanget for 100 år siden

En ny undersøgelse for Miljøstyrelsen, udført af DTU Aqua, har analyseret over 100 år gamle tal for fiskeri for at sammenligne med nutidige forhold.

Resultaterne tyder på en stor nedgang i antallet af fisk i danske fjorde siden begyndelsen af 1900-tallet, skriver DTU Aqua.

Eksempelvis estimeres det, at fiskere i dag kun fanger cirka 20 procent af det antal skrubber, der blev fanget for 100 år siden

Færre fisk end før

Tal fra fjorde som Mariager, Vejle, Sejerøbugten, Isefjorden, Roskilde og det Nordlige Øresund fra 1902-1911 er blevet sammenlignet med moderne fangstdata fra frivillige nøglefiskere.

Resultaterne understreger en betydelig nedgang i bestanden af skrubber, skriver DTU Aqua.

Desuden viser undersøgelser fra Limfjorden fra 1926-1952 og 1984-2012, at arter som ålekvabbe, torsk og rødspætte enten er forsvundet helt eller delvist fra mange områder.

Pres på habitater i danske fjorde

Forskerne fremhæver værdien af de historiske tal til at vurdere nutidens fiskeri i lyset af tidligere tiders mindre menneskelige påvirkninger på havmiljøet.

Dette er særligt relevant, da skrubben – som er vigtig til at vurdere sundhedstilstanden i fjordene – er gået markant tilbage i løbet af 100 år. Dette er et tegn på, at der er pres på fjordens habitater.

DTU Aqua påpeger, at undersøgelsen skal bidrage til blandt andet at opnå EU’s mål om god miljøtilstand i havets økosystemer og bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer.

Dog påpeger DTU Aqua, at yderligere studier af de historiske tal er nødvendige på grund af usikkerheder i de indledende analyser.

Formand: – Vi er tilfredse med, at vi nu får beskyttet de fem rev

Beskyttelse af fem rev mod bundslæbende redskaber skaber ikke panik hos Danmarks Fiskeriforening, der hilser forslaget velkommen

Formand: – Vi er tilfredse med, at vi nu får beskyttet de fem rev

Beskyttelse af fem rev mod bundslæbende redskaber skaber ikke panik hos Danmarks Fiskeriforening, der hilser...