Kamera skaffer ikke flere torsk! Derimod skaber det store frustrationer og unødig mistænkeliggørelse af fiskeriet – og det bør ministeren tage alvorligt.
Sådan lyder budskabet i et brev fra formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, til fiskeriminister Mogens Jensen.
På vegne af foreningens bestyrelse har han rettet henvendelse til ministeren, for at få diskussionen om kontrol af fiskeri tilbage på rette spor. Kort før jul annoncerede ministeren kamera i Kattegat som en bæredygtig løsning, der ifølge ham skal hjælpe torskebestanden.
– Det er helt ude af proportionalitet at argumentere for, at dette sikrer en beskyttelse af torsk og giver mere stabile kvoter. Kameraovervågning er derimod en unødig mistænkeliggørelse af dansk fiskeri, lyder det i brevet.
I resten af EU mødes det danske initiativ med hovedrysten – for hvorfor vil Danmarks indføre kameraovervågning hen overhovedet på et erhverv og gå enegang?
Og hvad der er endnu værre: Hvor er grundlaget for beslutningen? Hvor er det bagvedliggende analysearbejde – teknisk, økonomisk og biologisk – for et så drastisk forslag, som vil have store komplikationer for dansk fiskeri, ikke bare i Kattegat? Og er kameraovervågning juridisk og etisk okay? Dansk fiskeri har i en årrække og under tidligere ministre efterlyst en dialog og et grundigt forarbejde – og dem bekendt er det endnu ikke sket.
– Vi frygter, at danske fiskerne vil finde andre fiskepladser uden for Kattegat til skade for lokalsamfundene omkring Kattegat.
– Det er ærgerligt, at de danske myndigheder på et tidspunkt, hvor vi står over for et Brexit, som vil påvirke hele dansk fiskeri og hvor vi har store udfordringer omkring fiskeriet i Østersøen, tilsyneladende har travlt med at eksperimentere med den danske fiskerisektor. Det får ministeriets udmeldinger om Brexit og Østersøen til at klinge hult.