Fiskerikontrol af 76 tons fjæsing på Grenå Havn

Forsøgsfiskeri efter fjæsing skal være med til at afdække mulighederne for bæredygtigt fiskeri i fremtiden

Fjæsing foto Fiskeristyrelsen

Foto: Fiskeristyrelsen

Fjæsingen. En giftig fætter, der gerne bruger sine pigge til at forgifte potentielle fjender, landes sjældent i store mængder i de danske havne. De mange fjæsinger, der for nylig blev landet på Grenå Havn, var bragt i land af nogle erhvervsfiskere, der målrettet var gået efter netop denne fangst.

Det skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

Bestanden af fjæsing i Kattegat er stigende, og de to landinger af fjæsing på henholdsvis 34 og 42 tons på Grenå Havn er en del af et forsøg, der skal undersøge, om vi kan udnytte ’havets hugorm’ på en bæredygtig måde – for eksempel til at lave fiskemel til industriformål.

– Vi har været på Grenå Havn for at kontrollere to landinger af fjæsing. Traditionelt set anses fjæsingen ikke for at være en attraktiv fangst at få i nettet eller på krogen blandt hverken erhvervsfiskere eller lyst- og fritidsfiskere i Danmark. Vores landingskontrol af fjæsing er dog den samme som for andre landinger, og når fartøjer kommer til havn, kontrollerer vi blandt andet, at registreringerne af fangsten følger reglerne, og at fangsten bliver håndteret og opbevaret korrekt, fortæller vicefiskeriinspektør Steen Majland.

Undersøge muligheden for mere fiskeri

Erhvervsfiskeriet efter fjæsing er en del af et forsøg, der skal undersøge, om det er muligt at skabe et bæredygtigt industrifiskeri efter fjæsing i Kattegat.

Som en del af forsøget har Fiskeristyrelsen foreløbig givet tilladelse og kvoter til, at fire erhvervsfartøjer kan fiske efter fjæsing i Kattegat.

I dag hører det til sjældenhederne, at fjæsingen er at finde i erhvervsfiskernes net. Faktisk er der landet blot 1.873 tons fjæsing i Danmark siden 2019. Til sammenligning er der landet 66.167 tons rødspætter i samme periode.

Foto: Fiskeristyrelsen

Fakta

Om forsøget med fiskeri af fjæsing

  • Forsøgsfiskeriet med fjæsing er et af de projekter, der har modtaget støtte af Fiskeristyrelsens tilskudsordning ’Grøn omstilling fiskeri (EHFAF)’ under den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond.
  • Formålet er se på muligheden for at etablere et bæredygtigt dansk industrifiskeri efter fjæsing i Kattegat, blandt andet for at udnytte havets ressourcer bedre og mere bæredygtigt.
  • Bæredygtigt fiskeri efter fjæsing indebærer blandt andet, at fiskerne kan fange fjæsing uden at få en masse uønsket bifangst med, samt at fiskernes redskaber kan optimeres, så de er så effektive og skånsomme som muligt.
Fiskerne fanger masser af kulmuler

De danske fiskere har haft et godt fiskeri efter kulmuler i årets første fire måneder

Fiskerne fanger masser af kulmuler

De danske fiskere har haft et godt fiskeri efter kulmuler i årets første fire måneder