Formændene for Sydvestjysk Fiskeriforening og Thyborøn Havns Fiskeriforening glæder sig over, at de danske fiskere igen i år har udsigt til en stor kvote på tobis.
– Tobisfiskeriet betyder rigtig meget i Hvide Sande. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at vi har fået en kvote af en anseelig størrelse. Nu håber vi bare, at englænderne bliver presset på plads, så der også bliver mulighed for at fange hele kvoten, siger Thomas Sloth, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.
Han fortæller, at de fleste af tobisfiskerne i Hvide Sande fisker på ration i område 2, og at de derfor ikke bliver direkte berørt af Storbritanniens forbud mod tobisfiskeri i britisk farvand.
Men foreningen har også medlemmer, som berøres direkte, fordi de har kvote til fiskeri efter tobis i område 1. Dertil kommer, at der er en del større fartøjer, der er hjemhørende andre steder, som fisker i område 1 og lander fiskene i Hvide Sande.
– Derfor betyder det også rigtig meget for havnen i Hvide Sande, hvordan mulighederne er for fiskeri i britisk farvand. Sidste år var der en ganske pæn fremgang i landingerne af fisk til Hvide Sande, og det skyldtes, at der blev landet mange industrifisk, siger Thomas Sloth.
Thyborøn Havns Fiskeriforenings formand Alfred Fisker Hansen glæder sig også over rådgivningen, som han kalder ganske fin, men han sætter store spørgsmålstegn ved, hvor meget den er værd med udsigten til et forbud mod tobisfiskeri i britisk farvand.
– Det er svært at sætte ord på den afmagt, det efterlader en med. At man allerede her tre år efter Brexit-aftalens indgåelse laver sådan noget, på vel nok det tyndeste videnskabelige grundlag nogensinde, siger han.
– Det er skræmmende. Og det er vel sådan noget EU skal beskytte os imod. Det er efter vores bedste overbevisning et klart brud på TAC’en, og derfor forstår jeg ikke, at man ikke både fra EU´s og vores egen ministers side reagerer skarpere på det, siger Alfred Fisker Hansen videre.
Han konstaterer, at Storbritannien mener, at man uden videre kan løbe fra de aftaler, der er indgået. I så fald kræver det et modsvar fra EU:
– Hvis ikke, kan vi vel bare vente og se, hvad det næste bliver. Men jeg håber og tror på, at EU vil træde i karakter og i hele taget vise sit værd, siger Alfred Fisker Hansen.