Et år med Jacob Jensen ved roret

Nu gør han status på rollen som minister, taler om stejle læringskurver og om det politiske arbejde

Foto: Fiskeri Tidende

Et år er der gået, siden Jacob Jensen (V) blev præsenteret som fiskeriminister i den nye SVM-regering, som blev dannet i december 2022.

Ministeren omtaler selv det forgangne år som et år, der er gået ufat- teligt hurtigt, og som har været vildt – både for ham som minister, men også for fiskerierhvervet.

– Fiskeriet har været ude i høj sø i nogle år, hvor Brexit, svære kvoteforhandlinger og ophugninger har sat sit præg. Jeg har efter bedste evne forsøgt at guide os derhen, hvor det hele forhåbentlig er lidt mere roligt. Om det er lykkedes, det må andre vurdere.

– Men når jeg kigger ned over det, der opnået i det forgangne år, så synes jeg selv, at det er gået fint. Der er blevet uddelt støttemidler, kommet en ophugningsordning, og der er blevet forhandlet nogle bedre kvoter, lyder det fra fiskeriminister Jacob Jensen om hans første år som minister.

En fordel

I et år har Jacob Jensen været minister for fiskeri, hvilket har betydet, at han to gange har siddet ved forhandlings- bordet i Bruxelles, når kvoterne skulle fordeles. Han fortæller, at man hurtigt får opbygget noget erfaring i de situationer, så man allerede ved næste forhandlingsrunde ved, hvad der kan lade sig gøre, men at man også ved, hvem man kan snakke med – både i erhvervet, ministeriet, styrelsen og andre steder.

– Når man så sidder til de konkrete forhandlinger, så har man også en bedre forståelse for, hvor man kan rykke på tingene, og hvor man kan gøre en forskel for erhvervet derhjemme, fortæller han.

Jacob Jensen håber, at han kan få lov til at blive siddende på ministerposten i noget tid endnu, da han ser det som en fordel for fiskeriet – og landbruget. Han tror nemlig på, at han med sin tiltagende viden og forståelse for erhvervene kan være med til at give noget tiltrængt ro, stabilitet og nogle langsigtede rammer at arbejde efter.

– Det vil også give en ro til erhvervet, hvis der er en vis kontinuitet ved den politiske ledelse for landet, og dermed om de regler, som fiskeriet er underlagt. Det vil også give fiskerne plads til at kunne foretage investeringer, og det vil være mere overskueligt at planlægge sin forretning, siger han og fortsætter:

– Jeg bilder mig selv ind, at det vil kunne skabe noget værdi, hvis jeg får lov til at sidde i noget tid endnu. Men det er vigtigt for mig at understrege, at jeg taler om, hvad jeg tror, er godt for fiskerierhvervet – at man har en minister, der kender til de forskellige forhandlinger, knaster, og som gerne vil samarbejde. At man ikke skal starte forfra for tit, for fiskeriet trænger til ro.

Har gjort en ekstra indsats

I det forgangne år har ministeren været yderst aktiv med at komme ud på de danske havne for at møde de mennesker, han repræsenterer som fiskeriminister. Og det er der en ganske særlig grund til.

– Jeg startede min ministerperiode med at sige, at jeg er ud af landbruget og derfor skulle bruge mere tid på at sætte mig ind i fiskeriet, da det er et vigtigt erhverv – både historisk og kulturelt. Det handler også om arbejdspladser til lands og til vands, godt nok færre end tidligere, men derfor er de stadig vigtige. Derfor har jeg prioriteret at komme ud på havnene, besøge lokalforeninger og tage dialogerne med erhvervet.

– Det vil jeg fortsætte med at prioritere, også nu, hvor Fiskerikommissionen er kommet med dens anbefalinger. De skal tygges igennem politisk, men jeg har også brug for at tale med erhvervet om disse anbefalinger, fortæller Jacob Jensen.

Ministeren afslører, at han værdsætter at komme ud og tale med fiskerne, da det giver ham en god indsigt i erhvervet fra dem, der hver dag arbejder med de mange regler, fortolkninger og forordninger.

– Det er ikke fordi, jeg ikke vil tale med Svend-Erik Andersen (formand for Danmarks Fiskeriforening, red.), det vil jeg rigtig gerne. Men nogle gange kan jeg få et bedre indtryk af problemstillingerne i erhvervet, når jeg er ude og møde dem, der arbejder direkte med og i fiskeriet, end når jeg sidder med Svend-Erik, Kenn Skau Fischer (direktør for Danmarks Fiskeriforening, red.) og andre gode folk i ministeriet. Når jeg står ude på havnen, er til fiskeauktion eller noget tredje, så giver det mig også nogle andre input. Blandt andet giver det mig en god fornemmelse for, hvad erhvervet har af muligheder, siger han.

Fiskeribranchen advarer: Stenbiderfiskeri truet af dårlig rådgivning

Fiskeriorganisationer beder ministeren om støtte til oplægningsordning, der skal beskytte stenbiderbestanden og sikre kystfiskernes økonomi

Fiskeribranchen advarer: Stenbiderfiskeri truet af dårlig rådgivning

Fiskeriorganisationer beder ministeren om støtte til oplægningsordning, der skal beskytte stenbiderbestanden og sikre kystfiskernes økonomi