På baggrund af den massive omtale af muslingefiskeriet i Limfjorden på TV2 de seneste dage har Fiskeri Tidende stillet en række spørgsmål til professor Jens Kjerulf Petersen fra DTU Aqua, der i mange år har forsket i miljøforholdene i netop Limfjorden.
Han har blandt andet forsket i, hvilken betydning muslingefiskeriet har for iltsvind i fjorden.
Mener du, at det er på grund af muslingefiskeriet i Limfjorden, at der er problemer med iltsvind i Limfjorden?
– På baggrund af undersøgelser af faktiske effekter af muslingefiskeri i Limfjorden, som DTU Aqua har gennemført – heraf flere i samarbejde med Århus Universitet – bidrager muslingefiskeri ikke væsentligt til iltsvindet i Limfjorden, siger Jens Kjerulf Petersen.
Hvordan vurderer du generelt muslingefiskeriets aftryk på havmiljøet?
– Muslingefiskeri har et aftryk på bunden, hvor det foregår og vil påvirke både selve bunden og alle de organismer, som skraberen rammer. Hvad det betyder for havmiljøet i præcis det område, hvor der fiskes, vil afhænge af flere forhold som f.eks. bunddyrssamfundet, fiskeriintensitet og næringsstoftilførsel/iltsvind. Det kan derfor ikke sættes på en enkel formel, siger Jens Kjerulf Petersen.
I 2015 var du medforfatter på et studie, der belyste effekterne af fiskeriet efter blåmuslinger. Kan du opridse, hvad studiet viste?
– Studiet fra 2015 kiggede på bundfauna i området omkring Agerø og de tilstødende områder, efter at området omkring Agerø blev lukket for muslingefiskeri, mens de andre områder forblev åbne for fiskeri. Der var ingen væsentlig forskel i bunddyr-samfundets udvikling mellem områderne, men da vi ikke har data fra Agerø, fra før fiskeriet blev lukket, kan analysen ikke bruges til at konkludere, at fiskeriet ikke påvirker bundfaunaen, siger Jens Kjerulf Petersen.
– Efterfølgende studier i Limfjorden har vist, at der er en effekt af muslingefiskeri på bunddyrene, men at effekten i Limfjorden er af mindre betydning for bunddyrene sammenlignet med effekter af næringsstoftilførsel. Dette flugter med konklusionerne i 2015-undersøgelsen, siger han.
TV2 påpeger i sin artikel, at redskaberne er gået fra at veje 125 kilo. til at veje 250 kilo. Hvilken betydning mener du, at denne forøgelse har?
– Jeg er ikke ekspert i redskaber og afledte effekter af redskaber på bunden, hvorfor jeg ikke kan give et kvalificeret og fagligt funderet svar om betydningen. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke kun er vægten af redskabet, der afgør, hvor stor påvirkning på havbunden det vil have, siger Jens Kjerulf Petersen.
Hvad mener du om den måde, muslingefiskeriet bliver fremstillet i TV2´s dækning?
– Det har jeg ingen kommentarer til, siger Jens Kjerulf Petersen.