Politiske partier kalder regeringens havplan for uambitiøs

Regeringen har fremsat et forslag til den komme havplan. Både støttepartier og Venstre kalder resultatet uambitiøst
af Louise Svane Pedersen
17 nov 2021

Tilbage i foråret 2021 fremlagde Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening (DN) sammen et fælles forslag til, hvordan der kan udlægges 10 procent af det danske havområde til streng beskyttet natur.

Nu ligger planerne for Danmarks første havplan klar, og den er langt fra lige så ambitiøs som den plan, Danmarks Fiskeriforening og DN har præsenteret tidligere i år. For regeringen har kun udlagt 4,1 procent af de danske have til strengt beskyttet natur i deres havplan.

Det har, ifølge Politiken, fået regeringens støttepartier og Venstre til at kalde planen for uambitiøs og kræve havplanen til politisk behandling, selv om der er egentligt er tale om en bekendtgørelse, hvilket ikke kræver parlamentarisk godkendelse.

- Det er et makværk. Den havplan, som er lagt frem, lever ikke op til det ambitionsniveau, vi har brug for i Danmark. Vi har gang i en gennemgribende grøn omstilling, og havet spiller en fuldstændig central rolle i det. Det er der slet ikke taget højde for, siger Martin Lidegaard, fiskeriordfører for de radikale, til Politiken.

EU har sat som mål, at 10 procent skal udpeges som strengt beskyttet natur, men ifølge miljøminister Lea Wermelin (S), så er målet om 10 procent strengt beskyttet natur og 30 procent beskyttet natur gældende for EU’s 27 lande som helhed og ikke for de enkelte lande. Hvis et enkelt land udpeger mindre beskyttet natur end de 10 procent, så vil de andre medlemslande skulle udpege mere natur til beskyttelse.

Læs mere om:

EU

Flere Nyheder