Borgmestre danner alliance mod Lynetteholm

Syv borgmestre frygter for havmiljøet i Køge Bugt under etableringen af Lynetteholm. Derfor har de dannet en alliance
af Louise Svane Pedersen
28 jan 2022

Syv borgmestre fra Københavnsområdet er gået sammen i en alliance. Alle syv borgmestres kommuner ligger ud til Køge Bugt, hvor det offentlige selskab By & Havn vil dumpe store mængder slam opgravet i forbindelse med byggeriet af den kunstige ø Lynetteholm.

De mange borgmestre i den nye alliance er bekymrede for, hvilke konsekvenser byggeriet af Lynetteholm vil medføre.

- Vi har valgt at stå sammen for at forhindre overgrebet på Køge Bugt. Det handler især om klapning af slammet og udledningen af spildevandet, som, vi frygter, kommer til at gå hårdt ud over vandkvaliteten og biodiversiteten i havmiljøet, siger Køges borgmester Marie Stærke (S), som også er næstformand i Socialdemokratiet, til TV2 Lorry på vegne af borgmestergruppen.

Der skal dumpes, eller klappes som det rettelig hedder, en mængde slam på to millioner kubikmeter fra byggeriet af Lynetteholm i København i Køge Bugt. Den store mængde svarer til 60.000 20-fods containere.

Det er ikke muligt at klage over byggeriet af Lynetteholm og de forskellige etaper af etableringen, da klagemulighederne blev suspenderet i oktober 2021, da politikerne ikke ønsker, at klager skal forsinke det store byggeprojekt.

Er i gang

By & Havn er gået i gang med at anlægge Lynetteholm, men det får ikke borgmestrene til at give op i kampen mod at stoppe projektet.

- Vi har tænkt os at blive ved, så længe vi kan. Der er det, man kalder klapningssæsoner, og den nuværende slutter ved udgangen af marts, og senere kommer der en ny sæson, og for hver sæson kommer vi til at brokke os. Jo mere vi kan forhindre, desto bedre vil det være. Vi ved ikke, om slaget er tabt, men vi har tænkt os at blive ved med at kæmpe til det sidste, siger Marie Stærke til TV2 Lorry.

Flokken af borgmestre føler ikke, at politikerne har lyttet nok til dem i forbindelse med anlægget af den nye ø. Derfor vil borgmester-alliancen nu gå en tur rundt på Christiansborg for at få folketingspolitikerne til at lytte til deres lokale kollegaer.

Anders Wolf Andresen (SF), der er borgmester i Hvidovre Kommune er ikke inviteret med i alliancen, til trods for at hans kommune ligger ud til Køge Bugt. Den manglende invitation skyldes, at der i Hvidovre skal anlægges ni kunstige øer i bugten. Øerne skal hedde Holmene og være erhvervsområde.

De syv borgmestre i alliancen er:

Køge: Marie Stærke (S)

Greve: Pernille Beckmann (V)

Solrød: Emil Blücher (LA)

Stevns: Henning Urban Dam (S)

Vallensbæk: Henrik Rasmussen (K)

Ishøj: Merete Amdisen (S)

Brøndby: Kent Max Magelund (S)

Læs mere om:

Flere Nyheder