Muslingefiskere har intet med kvotekonger at gøre

Det er under lavmålet, at FSK kalder muslingefiskere med små enmandsvirksomheder kvotekonger - og kun fordi de vil have fingrene i hjertemuslinger
af Line Dalgaard Jensen
09 jun 2021

Debatten omkring hjertemuslinger i Limfjorden når nye højder. I Altinget kræver Reinhardt Schmidt, formand for Limfjordens Østersforening, og Søren Jacobsen, formand for FSK, halvdelen af hjertemuslingerne, som i dag er en fast del af muslingefiskernes licenser. Dem ønsker de kvit og frit - og de langer hårdt ud efter muslingefiskerne for at tale deres egen sag. De kalder det et valg mellem kvotekonter og kystfiskeri. 

Men faktum er, at muslingefiskerne også er kystfiskere og på ingen måde kvotekonger. Sådan lyder svaret fra Danmarks Fiskeriforening. 

- Indlæggets overskrift ”Folketinget skal vælge mellem kystfiskere og kvotekonger” er dybt problematisk og manipulerende. For de små enmandsvirksomheder på Limfjorden har intet med kvotekonger at gøre. Det er usselt og under lavmålet at man stiller tingene op på den måde – blot fordi man vil have del af den kage, som andre har knoklet for at få og som de senere år har været afgørende for, at deres forretning hænger sammen. Der er 50 licenser til fiskeri efter blåmusling, som er fordelt på 26 fartøjer – det giver ikke mange kvotekonger, skriver underdirektør Ole Lundberg Larsen i et debatindlæg.

At tage hjertemuslinger fra disse små muslingefiskere, er derfor ikke vejen frem - og det vil ikke gavne kystfiskeriet.  

Danmarks Fiskeriforenings og Centralforeningen for Limfjordens simple forslag er derfor, at det fortsat skal være de muslingefiskere, som har fisket hjertemuslinger i mange år, som skal have retten til at fiske efter hjertemuslinger, som de gør det i dag.

- De skal have lov at fortsætte deres bæredygtighedscertificerede fiskeri præcis som i dag. Det lyder ikke særligt originalt, men det er altså nu en gang det, som skaber stabilitet og udvikling omkring kystfiskeriet i Limfjorden. Og så er det samtidig den sikre vej til at sikre, at fiskeriet er biologisk og økonomisk bæredygtigt, forklarer underdirektøren.

Centralforeningen for Limfjorden har i mange år gjort et stort stykke arbejde med omplantning og selvregulering for at sikre bæredygtigheden i fiskeriet.

De er bestemt ikke imod andre fiskere, og som et kompromis kunne man igangsætte et fiskeri efter hjertemuslinger i Nissum Bredning, som ikke er dækket af kvoter i dag. Det foreslag er forelagt ministeren. 

Læs mere om:

Flere Nyheder