Hav Line får 10 års dispensation

Dermed kan de nu øge deres aktiviteter i Hirtshals
af Line Dalgaard Jensen
22 feb 2021

Efter en lang kamp mod den norske stat kommer der nu ro på i 10 år hos Hav Line.

Den norske fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen har nemlig givet rederiet Hav Line ti års dispensation fra de norske regler om produktionsfisk. Dermed kan rederiets skib Norwegian Gannet, som sejler og slagter laks fra Norge til landing i Hirtshals, fortsætte sit arbejde.

Normalt er det kun fisk, der har fejl og mangler, som må fragtes ud af landet uden at være forarbejdet på norsk landjord. Det er disse regler, som har givet store problemer for Hav Line, og som de nu undtages fra.

 

Til gavn for Hirtshals havn

I Hirtshals er de glade for, at der nu er kommet en dispensation. 

- Det giver Hav Line mulighed for at udvikle konceptet og forretningen, samtidig med at lakseopdrætsindustrien har sikkerhed for, at Hav Lines koncept fortsætter uden risiko for, at den norske regering lukker ned for den effektive transport, siger bestyrelsesformand ved Hirtshals Havn Anker Laden-Andersen til www.hirtshalshavn.dk:

- Den sikkerhed, som Hav Line nu kan give sine samarbejdspartnere, betyder, at laksevolumenerne nu helt sikkert vil komme til at stige. For Hirtshals Havn betyder sikkerheden for konceptets eksistens, at havnens position som laksehovedstaden i Nordeuropa nu bliver manifesteret. Dermed vil vi se yderligere vækst hos den samlede lakseindustri i Hirtshals, supplerer Laden-Andersen.

 

Ankesag frafaldet

Parterne mødtes i 2020 i Bergen Tingrett, hvor Hav Line havde anlagt sag mod den norske stat.

Dengang fastslog tingretten, at den norske stat i forsøget på at forhindre transport af laks direkte fra de norske laksegårde til Hirtshals havde udvist "grov urimelighed".

Nogle uger efter domsafsigelsen 15. juni 2020 fik rederiet forlænget sin midlertidige dispensation, men allerede i slutningen af august valgte staten dog at anke sagen. Ankesagen var planlagt til at starte op den 31. maj 2021, men efter afgørelsen, som det norske Fiskeri- og Sjømatsministerie har truffet, er den norske stats ankesag mod Hav Line ved domstolene frafaldet.

Læs mere om:

Flere Nyheder