Brexit-forhandlinger synger på sidste vers

Lørdag ramte Brexit-forhandlinger et dødvande bl.a. pga. fiskeri. Men forhandlingerne fortsætter i dag – en aftale kan stadig nås
af Line Dalgaard Jensen
07 dec 2020

Brexit-forhandlingerne er atter i gang i Bruxelles – efter en weekend i London, hvor de ellers ramte et yderst svært stadie og skabte stort drama.

Her måtte EU's chefforhandler Michel Barnier og Storbritanniens chefforhandler David Frost sande, at de ikke kunne nå til enighed. 

- Efter en uges intense forhandlinger i London blev de to chefforhandlere i dag enige om, at betingelserne for en aftale ikke er opfyldt på grund af betydelige uenigheder om fair konkurrence, rets- og håndhævelse og fiskeri. Vi er blevet enige om at sætte samtalerne på pause for at informere vores ledere om den nuværende situation i forhandlingerne. Præsident von der Leyen og premierminister Johnson vil diskutere situationen i morgen, lød det i en fælles udmelding. 

Og som sagt så gjort. Boris Johnson og Ursula von der Leyen talte sammen lørdag eftermiddag. Her blev de enige om, at forhandlingerne skulle genoptages. Grundlæggende er parterne stadige uenige om bl.a. fiskeri, og det er det, som skal løses, hvis en aftale skal i hus. I løbet af søndag forlød det, at der blev diskuteret fiskeri. Hele mandag vil der være forhandlinger, og Johnson og von der Leyen taler sammen igen mandag aften. 

Dermed er det de ”store spillere”, som nu er kommet ind på banen, og med det vurderer flere internationale analytikere og medier, at forhandlingerne nu går ind i sin afsluttende fase. I hvert fald er tiden knap, hvis en aftale skal på plads inden 31. december.  

Læs mere om:

Flere Nyheder