Holland: Fiskerikæden yder brændstoftillæg

Den hollandske fiskerikæde er gået sammen om at yde brændstoftilskud til hollandske fiskere
af Claus Kirkegaard
18 mar 2022

De hollandske producentorganisationer havde anmodet det hollandske Ministerium for Landbrug, Natur og Fødevarekvalitet om en kompensation til fiskerne for de skyhøje brændstofpriser, krigen i Ukraine har forårsaget. Den anmodning har ministeriet ikke efterkommet.

I stedet er det lykkedes for de tre parter i fiskerikæden (leverandører, auktioner og handel/forarbejdning) at udvikle en brændstofpristillægsordning, der skal støtte fiskerivirksomheder, som lider under den forhøjede brændstofpris.

Dermed vil udbuddet af friske fiskevarer til fiskeindustrien og forbrugeren være garanteret i de kommende uger. Det oplyser Geert Meun, der er direktør for den hollandske fiskeriorganisation, VisNed.

Der bliver ydet et brændstoftillæg oven i den pris, som fiskerne får for fisken via auktionerne. 

Tillægget, som fiskerne kan se frem til, er på 0,75 EUR pr. kg. tunger, pighvar og slethvar samt 0,20 EUR pr. kg. for andre fisk.

Ordningen trådte i kraft torsdag d. 17. marts og vil i første omgang gælde i maksimalt 4 uger og er kun for hollandske bomtrawlere og twinrig-fartøjer, der lander ved hollandske fiskeauktioner. Betingelser:

• Ordningen gælder, så længe gasolieprisen er 0,60 €/liter eller højere.
• Kun bomtrawl- og twinrig-fartøjer er berettiget til et tillæg, fordi disse fartøjer i ekstrem grad skal håndtere de høje brændstofomkostninger, hvilket gør rentabelt fiskeri umuligt.
• Kun fisk, der leveres på hollandske fiskeauktioner, er berettiget til et tillæg.

Dette vedrører derfor både hollandske skibe og flagskibe, for så vidt som de ikke er berettiget til brændstofkompensation i flagstaten;
• Tillægget pålægges administrativt via udbetalingsopgørelsen efter auktionsuret.
• Ordningen gælder i første omgang højst i 4 uger;
• Tillægget er fri for afgifter.

Læs mere om:

Flere Nyheder