Vi er ved at gøre klar til sæsonen

Tiden op til sæsonen for hesterefiskeriet bliver brugt til småreparationer, finjusteringer og optimering af fartøj og grej
af Claus Kirkegaard
11 mar 2021

Der ligger fem fiskefartøjer ved kaj i Havneby på Rømø, men det er der ikke noget unormalt i på denne tid af året.

- Årstiden gør, at vi ligger inde lige nu. Rejerne er derude - men vi skal sejle noget længere ud efter dem, og så skal vi også bruge ekstra tid på at lede efter dem. Så denne tid af året bruger vi på at pleje familie. Og så almindeligt vedligehold af fartøj og fiskegrej. Vi kigger hele fartøjet igennem, får kigget på motoren. Der er hele tiden et eller andet, vi kan reparere på eller optimere, siger skipper Lasse Guldborg Sörns, som altså fisker efter hesterejer.

- Når vi udfører småreparationer nu, så mister vi ikke noget på det. Og så er fartøjet helt klar, når vejret bliver bedre, og rejerne kommer ind, siger han.

Hvis der havde været hesterejer tættere under land, så ville det ellers have været en god tid at fiske på. For fabrikkerne betaler nemlig en fornuftig pris på hesterejer i øjeblikket.

- Priserne er lidt stigende lige nu, for fabrikkerne vil gerne have rejer ind. De er nemlig begyndt at tømme deres lagre, og det er selvfølgelig en fordel for os. For så er de klar til at tage imod vores rejer, når sæsonen rigtig kommer i gang, siger skipper.

Hesterejefiskeriet er MSC-certificeret, og der er som sådan ikke nogen kvote-restriktioner på fiskeriet.

- Vi har frit fiskeri så at sige. Vi har ikke begrænsninger på i form af kvoter. Men vi skal opretholde et fiskeri med et vist antal kilos fangst pr. time. Ellers bliver vi begrænset fra MSC. Den første begrænsning lyder så på, at vi må fiske 72 timer om ugen, og kan vi så stadig ikke fange de kilo, vi skal pr. time, så kommer der yderligere begrænsninger. Det er for at holde fisketrykket nede, når der ikke er så mange rejer. Og det fungerer egentlig ganske fint, siger Lasse Guldborg Sörns.

Efter et rigtig skidt år i 2019 blev starten af 2020 lidt bedre. Men så kom corona og ødelagde festen.

- Så vi trænger virkelig til en god sæson, siger skipper.

Flere Nyheder