Covid-19: Flodbølge af olie presser prisen

Corona-krisen har givet en stor ubalance på verdens oliemarked med store lagre og faldende efterspørgsel
af Claus Kirkegaard
02 apr 2020

Corona-krisen har givet en historisk ubalance i udbud og efterspørgsel på olie verden over, og oliepriserne styrtdykker i øjeblikket. 

Ubalancen presser olieprisen her og nu, forårsager produktionsnedskæringer, besparelser og nedskæringer i de olieproducerende landes offentlige budgetter og presser OPEC, Rusland og skiferolieindustrien mod en ny aftale, lyder det fra olieanalytiker Jan Bylov, Jyske Bank, Jyske Markets i en ny olieanalyse.

"Det er Jyske Banks, Jyske Markets vurdering, at øjeblikkets historiske ubalance nødvendiggør en ny produktionsaftale. I vores øjne er det kun et spørgsmål om tid og smerte, før verdens ledende olieproducenter finder et kompromis og indgår en aftale om produktionsnedskæring", skriver Jan Bylov.

Forventede nedskæringer

OPEC-landene forventes at reducere produktionen med omkring 2 mio. tønder pr. dag fra maj 2020.

Rusland og andre ikke-OPEC lande ventes at reducere produktionen med omkring 1 mio. tønder olie per dag fra maj 2020

Den amerikanske kommercielle skiferolieindustri bremser produktionen allerede fra maj 2020 pga. olieprisen og mangel på fysisk oplagring, og mod slutningen af 2020 forventer man, at det vil lykkes Texas Railroad Commission at reducere skiferolieproduktionen med1,5 mio.tønder olie per dag.

Usikkerheden omkring udviklingen i olieprisen er ifølge Jyske Bank, Jyske Markets ekstrem i øjeblikket. Men de ser det alligevel nødvendigt at revidere deres olieprognose for den europæiske referenceolie, Brent-olien som følger:

Q2-20 = 20 USD
Q3-20 = 30 USD
Q4-20 = 40 USD
Q1-21 = 50 USD

 

Læs mere om:

Flere Nyheder