Norsk opdrætter risikerer kæmpebøde for lakselus

Lakseopdrætter Mowi i Norge risikerer store dagbøder, hvis ikke mængden af lakselus i deres opdræt kommer ned på acceptabelt niveau
af Claus Kirkegaard
17 sep 2019

Den store norske lakseopdrætter Mowis lokalitet Rønstad i Volda Kommune har i 6 af de sidste 7 uger været over grænsen for den tilladte mængde lakselus, og Fødevaretilsynet truer nu med dagbøder af en ganske anseelig størrelse, hvis ikke opdrætteren får situationen under kontrol.

Grænsen for lakselus er sat til 0,5 voksne hunlus pr. voksen fisk i opdrætsanlægget, og kommer lakseopdrætteren ikke ned under den tilladte mængde inden onsdag i indeværende uge, kan de vente dagbøder på 333.771 norske kroner, indtil de er nede på et acceptabelt niveau, skriver Ilaks.no.

Fødevaretilsynet mener, at Mowis beredskab i forhold til at holde sig under den lovmæssige grænse for lakselus er for dårlig.

Da der har været et stort lusepres på lokaliteter i Rønstad samt lokaliteter i nærheden i løbet af sommeren, er tilsynet meget opmærksomme på, at grænserne for lakselus overholdes. Hvis Mowi ikke får mængden af lakselus under kontrol, kan det - ud over dagbøder - ende med, at de må slagte dele eller hele bestanden af laks på Rønstad-lokaliteten.

Læs mere om:

Flere Nyheder