Norge vil femdoble mængden af opdrætsfisk i 2050

Står det til Norges regering, skal mængden af opdrættet fisk over de kommende 25 år femdobles
af Helle Kristensen
07 jul 2021

Norge er verdens største lakse- og ørredproducent. Og det vil de også være i fremtiden. Faktisk har vores naboer mod nord planer om at femdoble fiskeproduktionen frem mod 2050.

- Vi vil arbejde mod at norsk laks skal udvikle sig i en endnu mere bæredygtig retning og samtidig arbejde mod at skabe endnu flere private arbejdspladser i denne sektor i de norske kystdistrikter, lyder det fra den norske fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemeddelelse.

Ifølge det norske medie E24 har Norge udarbejdet en ny strategi der skal sikre en bæredygtig udvikling i fiskeopdrætssektoren. Strategien går under navnet ”Et hav af muligheder”, og arbejdet med at implementere strategien igangsættes til efteråret. Den nye strategi sigter bl.a. efter at opdrætsfiskene skal fodres med mere klimavenlige foderprodukter.

Der produceres ca. 1,3 millioner ton laks per år i Norge, hvilket kræver 1,6 millioner tons fiskefoder. I dag står foderet for 90 procent af klimabelastningen ved lakseopdræt. Det skyldes bl.a. at størstedelen af foderet importeres fra udlandet. Den nye strategi skal sikre, at dette klimaaftryk nedbringes, blandt andet ved at bruge forskellige alger og larver til at udarbejde et mere klimavenligt fiskefoder. Målet med dette er, at man i 2050 kan producere fem gange så meget opdrætsfisk, som man gør på nuværende tidsbunkt, og samtidig sikre at erhvervet er bæredygtigt. 

Ifølge E24 møder den nys strategi modstand fra både grønne organisationer og andre politiske partier.

Læs mere om:

Flere Nyheder