Ikke nok uddanner sig til fiskeskippere

Flertallet af fiskere med skippereksamen er ved at være godt oppe i årene – hvilket kan give problemer i fremtiden

Skipperskolen Martec er begyndt at råbe vagt i gevær, da uddannelsesinstitutionen ikke uddanner nok fiskere til at blive skippere.

Derfor opfordrer skolen flere fiskere til at tage uddannelsen, så der også kan blive landet fisk i til middagsbordet i fremtiden med de store fartøjer, der vinder indpas i dansk fiskeri.

– Udviklingen i fiskeriet er langt hen ad vejen drevet af den teknologiske udvikling i branchen kombineret med den markedsmæssige udvikling, hvor der er øget fokus på effektivitet og stordriftsfordele. Herudover er der stigende krav til sikkerhed og bæredygtighed – og det har også stor betydning for fiskeflådens udvikling, fortæller Anders Christian Toft Andersen, som er forstander på MARTEC i Skagen.

Han fortæller også, at der bliver stillet nye krav til fiskerne – ud over det med at de skal kunne navigere skibet og fiske med garn eller trawl.

– Jo større skibet er, desto mere uddannelse skal du have for at kunne sejle det. Eksempelvis skal du være fiskeskipper af 3. grad og have sønæringsbevis til styrmand af 3. grad, før du må arbejde som styrmand på fartøjer på op til 45 meter i nærfart – og dem kommer der altså flere af. Vælger du at læse videre til fiskeskipper af 1. grad, har du muligheden for at blive skipper på alle slags fiskeskibe overalt i verden, forklarer han og tilføjer:

– Fortsætter den nuværende udvikling i fiskeriet, er man som fisker på sigt nødsaget til at videreuddanne sig for at sikre en fremtid i branchen.

Færre vælger 1. grad

De seneste år har der været mellem tre til seks elever på holdene til skipperuddannelsen af 3. grad, hvilket ikke er nok, når man sammenligner med antallet af nuværende skippere, der er ved at nærme sig en alder, hvor pension er en valgmulighed.

Endnu færre vælger at uddanne sig til fiskeskipper af 1. grad, men det ser Alfred Fisker Hansen, formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening ikke som det store problem. Han fortæller til mediet Erhverv+ Vestjylland, at de fleste fiskekvoter, på danske hænder, er i nærområdet, og dem, der sejler meget langt, de har altid gjort det og har derfor styr på at tage de relevante uddannelser.

Ifølge Alfred Fisker Hansen, så står fiskeriet overfor en langt større problemstilling, nemlig at ikke nok unge søger ind på uddannelsen til at blive erhvervsfisker.

– Hovedproblemet er, at der er så stor kamp om de unge. Det gælder desværre i alle brancher. Kunne vi bare få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse og gå ind i fiskeriet, så skal videreuddannelsen til styrmand og fiskeskipper nok følge med i takt med, at vi får flere ind i branchen.

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå i stykker efter opsendelsen. Dermed skulle der ikke være...

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå...