Norge forbyder bomtrawlere

Norsk forbud mod bomtrawl gældende fra 1. januar 2022. Loven vil blive håndhævet fra 1. marts
af Claus Kirkegaard
18 feb 2022

I godt og vel 15 år har det ikke været tilladt for norske fartøjer at benytte sig af bomtrawlere i hjemlige farvande, da de norske myndigheder forbød denne type fiskeri ved lov for egne fiskere.

Forklaringen på indførslen af forbuddet var, og er, at bomtrawl kan skabe store ødelæggelser på havbunden.

Til trods for at det har været forbudt for norske fiskere at benytte sig af bomtrawl, har det været tilladt for udenlandske fiskere at bruge denne fangstmetode i norske farvand. Men det er nu ikke længere tilladt, da de norske myndigheder indførte et totalforbud mod brugen af bomtrawl per 1. januar 2022. Det oplyser den norske repræsentation i EU, på vegne af den norske regering, til Europa-Kommissionen i en mail dateret 3. februar.

 

Vækker bekymring

Kommissionen ser nu nærmere på det norske tiltag. I Holland er man bekymrede for et eventuelt norsk forbud, da det vil have store konsekvenser for de omtrent 25 hollandske bomtrawlere, som har tilladelse til at fiske i norsk farvand, da de allerede nu er presset økonomisk. De hollandske fiskere er iflg. deres fiskeriforening afhængige af at kunne fiske i norsk farvand, og de er ikke interesserede i at miste den mulighed.

Hos Danmarks Fiskeriforening vækker det mulige norske forbud også bekymring.

- Vi har tidligere haft store problemer med de hollandske bomtrawlere i dansk farvand, men det fandt vi en løsning på sammen. Problemet med det nye norske forbud er, at alle de hollandske fartøjer, der normalt har været i Norge, nu tvinges til at holde sig til at fiske i britisk farvand og EU-farvand i Nordsøen og Skagerrak. Så forbuddet vil også indirekte få konsekvenser for dansk fiskeri, siger Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskeriforening.

Det norske forbud mod at fiske med bomtrawl blev indført fra nytår, men er i en overgangsfase ikke blevet håndhævet af de norske myndigheder. Men udmeldingen er, at fra 1. marts vil de norske myndighederne sætte ind, hvis de ser en bomtrawler i deres farvand.

Læs mere om:

Flere Nyheder